läs mer…

Inspirationen del 14


Vi ringde DN-fotografen Beatrice Lundborg och frågade vad som inspirerar henne:

”Fotoböcker, där får jag mycket inspiration. Speciellt Nan Goldins tidiga böcker. De får mig att tänka på ljuset. Kör jag fast brukar jag bläddra lite i dem och tänka ”Aha, det var ju så det skulle se ut”. En annan grej som fungerar är att undervisa. Att på nytt upptäcka att det är kul att fotografera genom att känna glöden hos eleverna.”

Sen ringde vi till fotografen och författaren Micke Berg:

”Jag tror på disciplin. Det är bara att kliva upp och köra igång. Men jag behöver kasta mig mellan olika uttryck; skriva på förmiddagen och plåta på eftermiddagen. Samma grej hela tiden skulle bli segt. Det är en sorts korsbefruktning; meditationen i skrivandet och foto som är jakt. Men disciplin är viktigast; jag sätter upp ett projekt som ska vara klart efter två eller tre år, sen ser jag till att det blir det.”

För att sedan runda av det med fotografen och fotoläraren Pelle Kronestedt:

”Bäst är att vrida ner kraven. Minska kvaliteten och öka kvantiteten. Det gör att man kommer igång och hittar ett större flöde. Och mingla med folk är bra, att snacka och till exempel visa bilder ger nya infallsvinklar som kan få jobbet att släppa. Att ha höga krav på att förnya sig är en annan grej som är bra. Det ger ångest, och ångest är av godo eftersom det gör att man måste utmana sig själv. Så länge ångesten inte är förlamande är den bara positiv.”

Svara