läs mer…

Inspirationen del 3B


Fixa idén till ditt bildreportage
Kanske känns det lite torrt med spännande idéer när du sitter där med kameran trots att luften kryper i dig att ge dig ut och bildjournalista. Här kommer några knep som Studio Tintin använder sig av när inspirationen tryter:

Bläddra. Gå till tidskriftsrummet på bibblan och välj en otippad titel inom ditt område. Bestäm dig för att skriva ner minst fem (bra och dåliga) idéer till reportage du vill göra. När du ändå är där kan du passa på att anteckna andra idéer till fotograferande – modeplåtningar, reklamjobb eller snygga bildbehandlingar (fotografera av bilderna du gillar).

Välj en av idéerna och associera. Gör en karta över dina associationer. Det kallas mindmapping och kan kännas lite flummigt, men det hjälper. När du bestämt dig för ett ungefärligt ämne är det dags att ladda den dokumentära trestegsraketen:

1. Formulera ämnet du vill gestalta i några få intresseväckande rader.
2. Hitta människorna eller miljön som gestaltar det ämnet.
3. Innan du börjar plåta: glöm bort ämnet. Eller glöm åtminstone dina fördomar om personerna och miljön som du ska gestalta. Om du till exempel bestämmer dig för att fota raggare kanske du åker till en raggarträff och väntar dig bilder av snusande, lönnfeta män med keps som grillar korv, fixar håret med brylcreme och gör crazy grejer vid sina snygga bilar. Men om du struntat i den bilden finns chansen att du ser helt andra berättelser under den yta som alla andra ser. Vips så har du en unik story.

Svara